Als je een woning in Spanje bezit, moet je jaarlijks onroerendgoedbelasting betalen. Deze belasting staat bekend als de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) en wordt door de gemeente geïnd. De IBI is vergelijkbaar met de Nederlandse onroerendezaakbelasting of de Belgische onroerende voorheffing.
De hoogte van de IBI verschilt per gemeente en ook het moment waarop deze belasting moet worden voldaan, varieert. Bovendien zijn er andere belastingen van toepassing voor vastgoedeigenaren in Spanje, afhankelijk van of je daar permanent woont of een tweede woning bezit.
Wat is IBI
IBI is een gemeentelijke belasting die geregeld wordt in de Spaanse wetgeving voor lokale financiën (Ley Reguladora de Haciendas Locales). Deze belasting geldt voor alle (rechts)personen die onroerend goed bezitten, waaronder woningen, garages, commerciële ruimtes en zowel bebouwde als onbebouwde grond.
Waarvoor wordt de IBI gebruikt?
De inkomsten uit de IBI worden ingezet voor gemeentelijke voorzieningen, zoals wegen, scholen en afwatering.
Wie betaalt de IBI?
De eigenaar van het onroerend goed op 1 januari van het belastingjaar is verantwoordelijk voor de betaling. Bij de verkoop van een woning wordt de belasting dus meestal door de verkoper betaald voor dat jaar. Huurders hoeven geen IBI te betalen; deze verantwoordelijkheid ligt altijd bij de eigenaar.
Hoe wordt de hoogte van de IBI berekend?
De IBI wordt gebaseerd op de kadastrale waarde van het onroerend goed, die wordt vastgesteld door de gemeente. Deze waarde omvat zowel de grond als de gebouwen en wordt beïnvloed door factoren zoals:
- De locatie van het pand.
- De marktwaarde.
- De stedenbouwkundige kenmerken van de grond.
- De leeftijd en kwaliteit van de bebouwing.
De kadastrale waarde ligt doorgaans rond de 70% van de marktwaarde, maar dit kan variëren. Gemeenten passen soms aftrekposten toe, bijvoorbeeld bij recent geactualiseerde kadastrale waarden of in het geval van sociale woningen of grote gezinnen.
Wanneer en hoe betaal je de IBI?
Het moment van betaling wordt door de gemeente bepaald. Sommige gemeentes bieden de mogelijkheid om in termijnen te betalen of geven korting bij betaling in één keer. Te late betalingen kunnen echter resulteren in boetes die kunnen oplopen tot 20% van het verschuldigde bedrag.
De eerste betaling moet je zelf regelen, bijvoorbeeld via de gemeentelijke website of het gemeentehuis. Daarna kun je vaak kiezen voor automatische incasso.
Sancties en uitzonderingen
Sinds 2022 kunnen gemeentes sancties opleggen aan eigenaars van meerdere woningen (vanaf vier panden) die langer dan twee jaar leegstaan. Deze sanctie kan oplopen tot een verhoging van 50% van de IBI.
Er zijn enkele uitzonderingen op de IBI-plicht, zoals voor overheidsgebouwen, religieuze instellingen en monumenten. Voor gewone woningen of vakantiehuizen gelden deze vrijstellingen echter niet.
Ondersteuning nodig?
Vind je het lastig om zelf je IBI-aangifte te doen of twijfel je over de aanslag? Neem contact op met een gespecialiseerde gestor of administrator. Zij kunnen je helpen om alles correct af te handelen en eventuele problemen te voorkomen. Heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel niet om ons te contacteren via info@noordspanje.nl.met ons op te nemen.
No responses yet